Skoda Citigon hakureissu Malmösta 10.3.2017

Tämän viikon perjantaina lähden hakemaan Malmösta Skodan näppärää Citigo biokaasuautoa.  Auto odottaa Skoda Lundissa ja haku on siis sovittuna 10.3.2017.  Auto on avaimet-käteen toimitus asiakkaalle.

Jotkut Ruotsalaiset autokauppiaat antavat ajaa auton heidän rekistereillään Suomeen, mutta joskus se ei tule kysymykseen.  Tällaisessa tapauksessa on hyvä tietää, että Suomesta voi katsastuskonttorilta hakea siirtoluvat myös tuohon tarkoitukseen.  Eli kunhan ensin ottaa liikennevakuutuksen ja mahdollisesti kaskon vakuutusyhtiöstä, voi sen jälkeen hakea siirtoluvat auton ajamiseen myös muissa pohjoismaissa.  Itse rekisterit ovat aivan samanlaiset tarrakilvet, kuin mitkä tuontiautolle haetaan maahantuonnin yhteydessä. Tämä on hyvä tietää ja helpottaa auton hakua Ruotsista entisestään.

Hain tänään siirtoluvat ja onnistui siis ilman ongelmia.  Kuitenkin nämä luvat ovat voimassa vain tarkoin määritellyllä reitillä ja vain tuon maahantuonnin ajan.  Eli muutaman päivän.  Sen jälkeen kun Suomeen autolla saavutaan, tulee tehdä normaalisti käyttöönottoilmoitus ja hakea uudet 3kk siirtoluvat, joilla autolla voi siis normaalisti, ja vapaasti Suomessa ajella sen aikaa, kunnes auton saa Suomeen rekisteröityä.

Olin suunnitellut reissun aika tiukalle aikataululle ja lensin Finnairin aamulennolla Köpikseen.  Köpenhaminan lentokentältä kulkee junat suoraan Ruotsin puolelle ja niinpä minäkin otin junan, jolla matkustin suoraan Lundiin, joka on Malmön vieressä oleva kunta.  Kirjoitin kunta siksi, että Ruotsissa ei itseasissa ole oikeasti kuin yksi kaupunki.  Edes Tukholma ei ole kaupunki vaan kunta. Tämä reitti on itseasiassa nopein tapa matkustaa Malmöseen tai muuaalle sinne lähistölle, sillä sinn ei ole Suomesta suoria lentoja. Junamatka kesti 55 minuuttia ja saavuin Lundin Skodalle jo aamu kymmenen maissa.  Siellä minua jo odoteltiinkin ja tapasin automyyjä Anders Berglundin joka olikin todella mukava ihminen.  Juteltiin jääkiekosta ja muusta lämpimiksemme, sillä Anders on entinen huippujääkiekkoilija, joka olis käynyt Suomessakin pelaamassa kymmeniä kertoja.

Sitten pääsinkin tutustumaan Skodaan ja päällisin puolin auto oli kuin uusi.  Myös koeajolla auto osoittautui loistavaksi ajopeliksi. Palasin lyhyen, mutta kattavan koeajon jälkeen takaisin liikkeeseen ja hoidettiin paperihommat pois päiväjärjestyksestä. Sitten olikin jo aika lähteä pikaisesti matkaan, sillä olin buukannut laivan samalle illalle.  Varmuuden vuoksi kuitenkin Tukholma – Turku linjalta, sillä se lähtee 3 tuntia myöhemmin  kuin Helsingin lautta ja tiesin, että en ehtisi Helsingin laivaan, koska Lundista Tukholmaan on kuitenkin kelpo siivu ajettavaa. Laskeskelin, että ajomatkaan olisi varattava 7 tuntia.

Tankkasin Skodan kaasutankin täyteen ja lähdin matkaan.  Citigon kaasutankki vetää vain 11kg, joten tiesin, että joutuisin tankkaamaan matkanvarrella useampaan otteeseen.  Olin printannut matkan varrella olevien kaasuasemien osoitteet mukaani, joten pystyin suunnittelemaan välitankkaukset sen pohjalta.  Citigossa oli todella hyvät varusteet, ja niihin kuului myös navi, jonne naputtelinkin seuraavan kaasuaseman osoitteen kun auto ilmoitti, että jäljellä olevalla kaasulla pääsisi enää 80km.  Niinpä tankkasinkin seuraavan kerran Jönköpingissä ja vielä kerran Nyköpingissä. Ja sitten pääsinkin jo helposti kaasulla Värtahamneniin Siljan terminaaliin.

Ajoin matkan 120-130km/h nopeudella ja keskikulutus Citigolla oli 3.7kg/100km. 90km/h ajamalla Citigo kuluttaa vain 2,5kg/100km.  Auto oli hyvä ajaa varsinkin huomioiden auton koon. Eikä kitkarenkailla ajaessa meteli sisätiloissa ollut mitenkään häiritsevän kova.

Laiva saapui Turkuun lauantai aamuna 7:00 eli 24h kestänyt reissu ja auto Malmösta oli haettu Suomeen.  Toki minun piti Turusta vielä ajella Helsinkiin, mutta nopeasti tällä tavalla auton siis hakee myös etelä-Ruotsista.

Toimitin auton asiakkaalle pestynä vielä samaisena lauantaina. Ja hänkin oli autoon ja palveluun todella tyytyväinen.